Det här är min favorit bland tillbehör som passar till flera olika middagsrätter. Det är en snabb inläggning av gurka på mormor Dolfis vis. Tänk, snabb och enkel ättiksgurka! Sedan barnsben har den serverats till hemmarullade köttbullar, biffar och grillat. Jag vet inte hur många gånger vi har jublat när mormor eller mamma såg till att det serverades ättiksgurka till middagen. Den går mycket snabbt att blanda ihop. Det är en fördel om den får stå en stund och dra men den går att sno ihop om du börjar middagsbestyren med att fixa i ordning gurkan först.
Recept – Dolfis ättiksgurka
Ingredienser:
- 1 grön gurka
- 5 msk strösocker
- 2 msk ättika (12%)
- 2 krm salt
- Lite mald vitpeppar att drösa över
Gör så här:
- Hyvla gurkan med osthyvel ner i en skål.
- Blanda ihop lagen med ättika, socker, salt och vitpeppar. Häll över den fint skivade gurkan.
- Låt det stå och dra, gärna minst en timme. Det är minst lika gott om den får stå och dra i kylskåpet över natten.