Pannkaka, bacon och långpanna – ett riktigt familjerecept
Originalet innehöll faktiskt stekta fläsktärningar men av bekvämlighetskäl så blev det under en period bacontärningar i stället. Nu mer har vi gått över till baconskivor som är mycket billigare än tärnad bacon. Vi brukar också hälla i bacon med fett och allt i långpannan. Detta gör kanterna och mycket utav pannkakan oslagbart frasig och god.
Servera med smör och socker
Något som säkert är en kvarleva från vårt Norrländska arv är extremt kaloririka pålägg. Man kan såklart ha vad man vill ovan på pannkakan. Den är salt och god och kalorier och kolhydrater räcker garanterat för en månad framöver. Om livet i Norr var särskilt krävande tyckte man förmodligen det var viktigt att boosta det hela ytterligare med två näringsrika och viktiga ingredienser. Nämligen smör och socker! Gott!
Recept – Anitas fläskpannkaka i långpanna
Ingredienser
2 ägg
4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
3/4 tsk salt
2 paket bacon á 140 gGör så här
Sätt ugnen på 225 grader och ställ in den djupa plåten. Den varma plåten hjälper till att få pannkakan ska gå upp och bli fin.
1. Klipp baconskivorna i mindre bitar och bryn i rapsolja.
2. Vispa ihop ägg, mjöl och hälften av mjölken. Tillsätt salt och resten av mjölken.
3. Häll de brynta baconbitarna tillsammans med fettet i den varma plåten och rör runt så att plåten blir smord.
4. Häll över pannkakssmeten och fördela baconet jämt.
5. Ställ in i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
6. Servera med smör och socker eller sylt.
Fler pannkaksrecept – snabbt, och urgott!