Rosta kaffe själv i ugn – Enkelt och urgott – Gör så här

3598
Rosta kaffe själv i ugn - Enkelt och urgott - Gör så här
Såhär enkelt är det att rosta kaffe själv i sin ugn. Det enda du behöver är lite råkaffe och sen är du igång. | Foto: Familjerceptet

Så här rostar du fantastiskt kaffe själv i ugnen

Det är enkelt att rosta kaffe själv. Har du råkaffe och en ugn så är du på god väg. Vill du komma igång snabbt så kommer en snabb instruktion i hur du gör. Vill du veta mer så rullar du ner så berättar jag om allt du kan vilja veta om hur du gör ett grymt gott kaffe själv. Då kör vi igång.

- Annons -
 
Följ 💚 vår spellista på Spotify med avslappnande musik.
 
 

Rosta kaffe i ugn – snabbkurs

  1. Köp råkaffe. (Jag köper här)
  2. Sprid ut bönorna glest på en ugnsplåt
  3. Rosta på 220° i ca 10-12 min.
  4. Ta ut bönorna när du tycker de fått en fin färg.
  5. Låt dem svalna och sila sedan bort skalen
Låt kaffet ligga framme första dygnet och lägg det sedan i en tät burk.
Klart!

 

1. Köp råkaffe (Raw Coffee)

Köp råkaffe när du skall rosta kaffe självBeställ råkaffe på nätet. Jag köper från rawcoffee.se som har många bra sorter från olika delar av världen. Man kan säga att det finns tre olika typer du kan köpa. Arabica, Robusta och färdiga blandningar.

Längre ner i denna artikel skriver jag om skillnaderna mellan Arabica och Robusta och hur du skall välja beroende på vilket kaffe du vill ha.

Oavsett vilken sort du väljer så tycker jag resultatet blir oslagbart jämfört med annat kaffe. Har du råkaffet? Då kör vi igång.

2. Sprid ut på en plåt

Sprid ut råkaffet tunt på en plåt - rosta kaffeHäll ut bönorna i ett tunt lager på en ugnsplåt. Sprid ut dem så de inte ligger på varandra. Under rostningen sväller kaffebönorna ganska mycket och då behövs det luft runt om så de blir jämnt rostade. En plåt brukar räcka en vecka så detta har blivit en söndag morgon tradition.

Har du köpt olika sorter så kan du rosta dem samtidigt men du riskerar att få ett lite ojämnt resultat. Storleken på bönor varierar ganska mycket. Det gör att de behöver olika tid i ugnen.

Har bönorna liknande storlek så kan du prova att gör en blandning direkt på plåten. Annars är det bäst att rosta två gånger och sedan blanda de olika sorterna efter rostningen. Det är oftast bättre då det går ganska snabbt i ugnen. Värm upp ugnen till ca 225 grader och sätt på köksfläkten på max. Öppna gärna ett fönster så får du drag i fläkten medan du rostar.

 3. Tio minuter i ugnen 180 – 225°

Det bildas en del rök när man rostar kaffe i ugnen
Det ryker en del när du öppnar luckan. Öppna ett fönster och sätt på köksfläkten INNAN du ställer in plåten. Då hinner du få bra drag och röken går (förhoppningsvis) ut genom fläkten. Redan efter några sekunder så slutar det bildar rök.

Nu gäller det att vara med. Om det är första gången du rostar så rekommenderar jag att du provar runt 200° på ugnen. Alla ugnar är olika.

Efter 5-6 minuter börjar en del av bönorna ”poppa”. Man kallar detta första ”crack”. Sedan lugnar det sig ett tag.

BONUS: Om du vill få en jämnare rostning så kan du nu röra runt bönorna lite snabbt. Tag en annan ugnsplåt och lägg upp och ned över den andra. Ta tag i båda två (med grytlappar) och skaka om.

Runt 9-10 minuter så kommer en andra ”crack”. Då är det dags att göra sig beredd. Nu måste du bestämma dig för vilken rostning du vill ha.

Mild rostning
Vill du ha en ”sötare” lättare rostning så skall du ta ut bönorna när andra ”crack” börjar. Ta en titt på färgen och låt den bestämma. Tiden varierar kraftigt mellan olika ugnar. Den bör dock vara mellan 10 och 14 min. Olika typer av bönor behöver också olika lång tid i ugnen.

Franskrost
Efter andra crack så börjar fransk-rosten. Bönorna blir nu snabbt mörkare. Till slut blir de lite oljiga. Då måste du ta ut plåten annars kan det ta eld. Jag rekommenderar att göra lättare rostningar de första gångerna. Det är väldigt lätt att bränna bönorna så att smaken försvinner. Mest smaker har kaffet då det är gyllenbrunt.

4. Tag ut bönorna när de fått en fin färg

Rosta kaffe - Håll upp plåten med kaffet mot fläkten så fångar den upp röken.När du öppnar ugnsluckan blir det en ganska kraftig (överraskande) rökutveckling. Speciellt om du gör mörkrost.

Ett bra sätt är att snabbt lyfta ut plåten och hålla den högt upp mot fläkten. Redan efter några sekunder har det rykt klart och du kan ställa ut plåten utomhus eller på balkongen för att svalna.

Ingen balkong? Häll över bönorna på en kall plåt och låt dem stå kvar under fläkten en stund.

 5. Sila bort skal och smulor

När bönorna svalnat så är det dags att sila bort alla skal och smulor. Enklast är om du har två bunkar som du kan hälla kaffebönorna mellan.

Kan du göra detta utomhus är det lättast. Då behövs det inte mycket vind för att alla skal blåser bort medan du häller fram och tillbaka – från den ena till den andra.

6. Klart – Njut!

Mal kaffet och brygg det på ditt favoritsätt. Jag gör espresso i olika former. till det behövs ordentligt finmalet kaffe. Kanske har du en apparat som ”gör om” kaffebönor till kaffe automatiskt. Vad bra, då är det bara att trycka på knappen. Själv har jag en hel-manuell stor pjäs av märket, La Vibiemme – duo boiler. Många spakar och pysande rör. Härligt!

Rosta kaffe själv. Så enkelt är det.

Tips: Låt bönorna ligga framme till nästa dag

Kaffet behöver släppa ifrån sig en hel del koldioxid. Därför kan det stå framme upp till ett dygn innan du lägger det i en burk. Lägg inte in det i kylen eller frysen. Då riskerar bara kaffet att bli fuktigt och förstört.

Helt nyrostat kaffe är gott men har det luftat sig ett dygn och sedan samlat på sig aromer i en tät burk ett tag, ja då är det oslagbart gott.

Vanliga frågor

Varför skall man rosta kaffe själv?

Först och främst – smaken! Efter att jag började rosta själv så har jag inte kunnat gå tillbaka till färdiga påsar på ICA. Det finns rätt bra sorter på sina ställen men avgörande faktor är färskheten. När den egna rostningen luftat sig ett dygn fyller den sin burk med en fantastisk arom. En rostning håller sig på topp ungefär en vecka. Då är egen-rostat oslagbart gott. Espresson får en fin crema som jag aldrig lyckats få till med annat kaffe.

Espresson får en fin crema

Jag är verkligen ingen kaffeexpert men har lärt mig ett och annat genom åren. Jag är heller ingen finsmakare men gillar och känner igen riktigt gott kaffe. Det finns gott om olika åsikter när det gäller hur kaffe skall tillagas. Det samma gäller rostningen. Här gäller det att prova sig fram för att hitta det man gillar bäst själv.

Det hela är som med vin. Det är en smaksak. Jag har i alla fall inte köpt Gevalia sedan jag började rosta så att säga.

Var köper man råa kaffebönor?

Man kan ibland stöta på små påsar med råkaffe på olika marknader eller nån souvenir-affär. Detta kan vara ok men inte så roligt att förlita sig på i längden. Man vill köpa råkaffe från en kvalitetshandel med bra sorter av god kvalitet. Jag köper mitt på rawcoffe.se. Jag tycker speciellt blandningarna som t.ex. Superiore är mycket bra.

Jag rostar en plåt i veckan – minst

När man väl hittat råkaffe så är det lika bra att köpa ordentligt. Sorter kan ta slut och precis som med vin så kan vissa årgångar vara unika och inte återkomma med samma smak. Dessutom så håller kaffet i sin råa form mycket länge. Två år är inget problem. Fast mina bönor har aldrig hunnit bli så gamla. Här rostas en plåt i veckan – minst!

Vilken utrustning behövs?

Ugn

Har du en hemma ugn så räcker det fint. Det kan vara bra att ha två ugnsplåtar om du vill skaka om bönorna någon gång under rostningen eller om du vill välta över dem i en kall plåt när du rostat klart.

Bunkar

Har du ett durkslag och en bunke så kan du enkelt hälla bort de smuliga skalen genom att hälla bönorna mellan durkslaget och bunken. Var lite våghalsig och öka höjden när du häller. Då får smulorna chansen att blåsa iväg när du häller. Detta är såklart mest praktiskt utomhus eller på balkongen.

Rosta Arabica eller Robusta bönor – vad är skillnaden

Smaken

Den mest påtagliga skillnaden mellan dessa huvudtyper av kaffebönor är smaken. Arabica brukar beskrivas som lite söt och mild i smaken. Robusta har en mer skarp och lite starkare smak. Många tycker Arabica är lite finare medan Robusta är lite ”enklare”. Jag tycker dock båda har sina kvaliteter.
  • Arabica: mild, söt
  • Robusta: skarp, stark

Koffein

Robustabönan innehåller ungefär dubbelt så mycket koffein som Arabican. Koffein är egentligen ett gift som skyddar plantan mot skadliga insekter. Det gör att Robustan är lättare att odla då den delvis har ett eget skydd.
  • Arabica: mindre koffein
  • Robusta: mer koffein

Pris

Arabicabönor är dyrare än Robusta. Detta beror bland annat på att de är svårare att odla. Många gillar även den lite milda och söta smaken framför en skarpare. Det är därför Arabican dominerar alla de kaffe-blandningar man stöter på i butiken. 75-80% av allt kaffe som odlas är just Arabica.
  • Arabica: dyrare
  • Robusta: billigare

Passar bäst till:

Vill du hitta råkaffe av olika ty så kommer du märka att det finns fler Arabica typer. Robusta är visserligen populärt hos en del. Men som enskild böna så är Arabica som är lättast att få till när du rostar själv. Mitt tips är att rosta lite av varje. Blanda i ca. 20% robusta. Då lyfter faktiskt båda kaffetyperna i smaken. Robustan ger en bättre crema – något alla som gör espresso älskar. Robustan funkar också fint till mjölkblandningar som Cafe latte eller Cappuchino.
  • Arabica: Mild och god som den är.
  • Robusta: Finare crema, lyfter kaffe med mjölk, perfekt att blanda in 25%.

 

Alternativa (dyrare/krångligare?) sätt att rosta kaffe

Rosta kaffe i stekpanna

Jag har aldrig provat detta själv men kunde de gamla Coboysen så skall det nog inte vara några problem. Jämnast värme får man i en gjutjärns panna. En fördel är att man kan röra runt bönorna för att få en jämn rostning. Det tar förmodligen lite längre tid då värmen enbart kommer underifrån.

Det finns även speciella rostningspannor som har ett lock med en vev i. Med den rör du runt i kaffet medan bönorna rostas. Detta har jag sett andra använda över öppen eld med. Kör du med denna metod så gäller det att hålla koll på temperaturen så den inte blir för hög. Rör du hela tiden så kan man få ett jämnt och fint resultat.

Rosta kaffe i popcornmaskin

Detta skall vara ett bra alternativ till att rosta i ugn. Det finns en mängd olika popcorn maskiner som fungerar med varmluft. Nackdelen är väl att det tar ganska lång tid och maskinen för en del oväsen. Kvaliteten och jämnheten skall däremot vara väldigt fin. Har du en maskin är detta helt klart värt ett försök. Jag funderar på att skaffa en och uppdaterar artikeln med mer info om hur det gick.

Kaffe-rostnings-maskin – Lyx

Det finns riktigt lyxiga kafferostningsmaskiner för hemmabruk om man vill lägga en slant på detta. Oftast är det en roterande cylinder, ibland av glas, med varmluft och timer. En sån står såklart alltid på önskelistan då den landar på ett antal tusenlappar.

Framtiden – Fler och fler rostar sitt kaffe själva(?)

Lycka till med ditt kafferostande. Du ingår nu i en exklusiv skara som rostar sitt kaffe själv. För de allra flesta är kaffe något man köper i paket i affären. Men kaffedrickandet har på senare år ökat hos yngre. Caféer har hjälpt till att lyfta fram en mängd olika varianter. De senaste åren har det blivit både populärt att mala färdigrostade bönor själv. Espresso maskiner av olika slag, manuella och automatiska har också blivit otroligt populärt.

Nästa självklara steg är att just rosta sitt råkaffe själv. För smaken, färskheten och nöjet att behärska även denna (enkla) del i processen.

Mycket nöje!