Smälter i mun – matbröd till soppa och gryta
Ett jättegott matbröd som går snabbt att göra före eller undertiden man gör en gryta. Det jäser bara en gång direkt på plåten. Sen är det bara att slänga in i ugnen.
Vi gör det ofta till grytor och soppor. När det fortfarande är varmt så smälter smöret och osten ger god smak ihop med kumminen. Det är mycket populärt och går ofta åt fortare än grytan. Om man inte gillar kummin går det även fint utan.
Kumminbröd
RECEPTET GER: 1 bröd
TILLAGNING: 1 tim 20 minIngredienser
- 1 pkt jäst
- 2 msk sirap
- 2 tsk salt
- 1 tsk kummin mortlas
- 0,5 dl rapsolja
- 5 dl ljummet vatten
- 1 l vetemjöl special
Tillagning
- Häll sirap och salt över jästen.
- Mortla kumminkärnorna och häll i bunken.
- Tillsätt olja och vatten så att jästen löser upp sig.
- Tillsätt mjölet.
- Stjälp upp degen på den bakplåtspappersklädda plåten.
- Jäs i 40 minuter, under handduk.
- Grädda i 30-40 minuter i 175 grader längst ner i ugnen.
- Svalna på galler under handduk.