Lyxig vetelängd med saffran och vit choklad
Denna är ett måste till julfika och gärna att det finns ett par längder i frysen att tina när det kommer besök. Ett extra plus får denna längd av våra vänner när den serveras efter långsam värmning på svag värme i ugn eller i mikron. Som nybakat!!
Har du precis bakat den så är den ju såklart enormt god att servera ljummen så att chokladen är lite smält. En latte sätter pricken över i till denna😃😍
Saffranslängd med vit choklad
Ingredienser till två längder som fyller en hel plåt:
Deg
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst, söta degar
- 1,5 dl socker
- 1 ägg
- 2 påsar saffran á 1/2 g
- Ca 15 dl vetemjöl
Fyllning
- 150 g vitchoklad
- 150 g vit choklad med citronsmak
- 100 g smör
- 1-2 dl strösocker
Gör så här
- Smula jästen i en bunke. Häll över socker och saffran.
- Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. När det är fingervarmt häll det över jästen och rör tills jästen smält helt.
- Tillsätt ägget.
- Tillsätt mjölet, tills degen känns lagom smidig.
- Jäs under bakduk i 30-40 min.
- Börja med fyllningen genom att hacka chokladen grovt och fördela hälften av varje i två skålar. Ställ fram smöret så det blir rumstempererat.
- Dela degen på mitten och kavla ut varje del till var sin rektangel som är ca 1/2 cm tjock.
- Bred ut hälften av fyllningens smör och strö på hälften av sockret. Fördela den hackade chokladen som ett brett band i mitten, täck ca 1/3. Vik över längden från kanten så att chokladen täcks från båda sidor.
- Gör likadant med nästa halva av deg och fyllning.
- Lägg båda längderna på en plåt med bakplåtspapper.
- Jäs under bakduk 30-40 min.
- Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda i 25-30 min i mitten av ugnen, 180-200 grader.
- Svalna under bakduk.
Ok, nu har du en saffranslängd på julbordet. Det räcker långt men behövs mer på faten så är gaffel-pepparkakor något som kommer att gillas stort.
Fler godsaker: De godaste lussebullarna – klassiker med lite extra i degen