Receptet ger : 80 lussebullar
Det här är saftiga lussebullar med god smak av saffran som gör sig extra bra tillsammans med pärlsocker.
Ingredienser
- 350 g smör
- 1 liter mjölk, gärna röd
- 100 g jäst
- 3 dl strösocker
- 2 tsk salt
- 1 g saffran, två påsar à 1/2g
- 1 sockerbit, att mortla med
- 1 tsk Cointreau, valfritt, att skölja ur morteln med
- 3 liter vetemjöl
- ägg att pensla med
- russin att dekorera med
- pärlsocker att strö över
Tillagning
- Smula jästen i bunken/assistenten. Häll över socker och salt.
- Mortla saffran tillsammans med sockerbiten. Häll i bunken. Skölj ur morteln med Cointreau och ner i bunken.
- Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken, värm till 37°, fingervarmt. Häll i bunken.
- Blanda i ca 2,5 liter av mjölet, lite i taget.
- Jäs under duk i ca 45 min, till dubbel storlek.
- Stjälp upp på bakbordet och knåda i resten av mjölet tills degen känns smidig. Dela först upp degen i fyra större delar som sedan vardera delas i tjugo mindre bitar som bakas ut och formas till valfri figur. Placera dem på plåten med bakplåtspapper.
- Jäs på plåten under duk i 45 min, till dubbel storlek. Sätt på ugnen på 250°
- Garnera med russin, pensla med ägg och strö på pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 min.