Lussebullar – Klassiskt recept med pärlsocker

209
Lussekatter en julklassiker med saffran, russin och Cointreau

Receptet ger : 80 lussebullar

- Annons -
 
Följ 💚 vår spellista på Spotify med avslappnande musik.
 
 

Det här är saftiga lussebullar med god smak av saffran som gör sig extra bra tillsammans med pärlsocker.

Ingredienser

  • 350 g smör
  • 1 liter mjölk, gärna röd
  • 100 g jäst
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk salt
  • 1 g saffran, två påsar à 1/2g
  • 1 sockerbit, att mortla med
  • 1 tsk Cointreau, valfritt, att skölja ur morteln med
  • 3 liter vetemjöl
  • ägg att pensla med
  • russin att dekorera med
  • pärlsocker att strö över

Tillagning

  1. Smula jästen i bunken/assistenten. Häll över socker och salt.
  2. Mortla saffran tillsammans med sockerbiten. Häll i bunken. Skölj ur morteln med Cointreau och ner i bunken.
  3. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken, värm till 37°, fingervarmt. Häll i bunken.
  4. Blanda i ca 2,5 liter av mjölet, lite i taget.
  5. Jäs under duk i ca 45 min, till dubbel storlek.
  6. Stjälp upp på bakbordet och knåda i resten av mjölet tills degen känns smidig. Dela först upp degen i fyra större delar som sedan vardera delas i tjugo mindre bitar som bakas ut och formas till valfri figur. Placera dem på plåten med bakplåtspapper.
  7. Jäs på plåten under duk i 45 min, till dubbel storlek. Sätt på ugnen på 250°
  8. Garnera med russin, pensla med ägg och strö på pärlsocker.
  9. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 min.