Gafflade pepparkakor – populära till fikat
En enkel favorit kaka som vi alltid bakar under julan. I mitt gamla recept står det Gafflade pepparkakor så här går de under namnet Gaffel-pepparkakor. Pepparkakor i all ära men denna typ av pepparkaka är nog snäppet vassare.
Oemotståndlig doft av kanel, kardemumma och nejlika
Halva upplevelsen är den intensiva doft av alla julkryddor som sprider sig då första plåten varit inne en stund. Bara lukten gör att man måste knäppa på kaffe-apparaten för att liksom ”kontrollera” några stycken direkt.
Spara i en glasburk
Vi bruka lägga dem i en fin glasbur med lock. Då håller de hela julen. Nja förresten det stämmer nog inte. Detta är en stor favorit bland släkt och vänner så den brukar gå åt rätt snabbt – hur fin burk man än hittar.
Ingredienser
- 200 g smör
- 2 dl socker
- 2 msk ljus sirap
- 2 msk gräddfil
- 2 tsk kanel
- 1 tsk mald kardemumma
- 1 tsk ingefära
- 1 tsk malda nejlikor
- 6 dl vetemjöl
- 2 tsk bikarbonat
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Rör ihop smör, socker och sirap. Bra att använda degkroken till assistenten.
- Rör i gräddfil och kryddor.
- Blanda mjöl och bikarbonat och rör i detta i bunken till en ”deg”.
- Rulla kulor som är 2 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspspper på.
- Tryck till varje kula med en gaffel. Det kan vara bra att mjöla gaffeln om den fastnar i kakan.
- Grädda i ca 15 min mitt i ugnen.